IMG 20220412 155619 دیتا سنتر چیست؟ 1

شناخت 0 تا 100 دیتا سنتر (data center )

 

 آشنایی با data center (دیتا سنتر ) و انواع آن

 

دیتا سنتر چیست و چگونه کار می کند؟

دیتا سنتر شامل سرورهای فیزیکی یا مجازی هستند که به صورت داخلی و خارجی از طریق شبکه و تجهیزات ارتباطی برای ذخیره، انتقال و دسترسی به اطلاعات دیجیتال به هم متصل می شوند. هر سرور دارای یک پردازنده، فضای ذخیره سازی و حافظه است، شبیه به یک کامپیوتر شخصی اما با قدرت بیشتر. به عنوان مثال، اگر شما پنج کارمند در یک دفتر دارید که هر کدام روی یک کامپیوتر متفاوت کار می کنند، همه آنها باید بتوانند به نرم افزار و اسناد مشابه دسترسی داشته باشند. حال به جای اینکه چندین نسخه از فایل ها به صورت محلی در هر دستگاه ذخیره شده باشند، از یک کامپیوتر مرکزی ارائه می شوند. از مهمترین سازمان‌ها که نیازمند مراکز داده هستند می‌توان به نهاد و ارگانهای دولتی، شرکت‌ها و مجتمع‌های تجاری اشاره کرد.

 

همانطور که تجارت شما رشد می کند و کارمندان بیشتری را جذب می کنید، زمانی فرا می رسد که به یک سرور نیاز دارید تا شبکه اداری و کسب و کار خود را به طور کارآمد حفظ کنید. شرکت دیتاسنتر با 30 سال سابقه کاری در زمینه مرکز داده با ارئه خدمات عالی مشاوره، طراحی، اجرا، تأمین قطعات، نصب و راه اندازی و پشتیبانی سریع شما عزیزان را یاری می‌کند.

 

مالک دیتاسنتر کیست؟

آمازون، مایکروسافت و گوگل مجموعاً بیش از 50 درصد از بزرگترین مراکز داده جهان را در سرتاسر جهان در اختیار دارند، زیرا این سه شرکت همچنان هر ساله میلیاردها دلار صرف ساخت و گسترش مرکز داده جهانی خود می کنند تا تقاضای بالای خدمات ابری را برآورده سازند.

 

انتخاب سرور برای مشاغل

هنگامی که دو یا چند رایانه در کسب و کار خود دارید یا نیاز به دسترسی از راه دور به شبکه شرکت دارید، وقت آن است که روی یک سرور سرمایه گذاری کنید. انجام این کار به شما و کارمندانتان این امکان را می دهد که از هر کجا به نرم‌ افزارها و فایل ها دسترسی داشته باشید و کنترل بیشتری بر روی دسترسی به اطلاعات خاص مانند پرونده های پرسنل یا داده های حقوق و دستمزد به شما می دهد. همچنین به شما این امکان را می دهد که از اطلاعات کسب و کار خود با یک سیستم پشتیبان و بازیابی اختصاصی محافظت کنید و دیتا سنتر امکان مدیریت آسان تر امنیت شبکه را فراهم می کند.

 

سرور برای مشاغل

انواع مختلفی از سرورها وجود دارد و سازمان ها اغلب برای هر هدف از یک سرور جداگانه استفاده می کنند. معمولاً SMB ها از سرورها برای موارد زیر استفاده می کنند:

 

  1. میزبانی ایمیل امن
  2. میزبانی وب سایت
  3. ذخیره سازی اسناد
  4. میزبانی تجارت الکترونیک
  5. میزبانی برنامه های کاربردی خط کسب و کار
  6. پشتیبان گیری و بازیابی اطلاعات

سرورهای پروکسی برای مشاغل بسیار مهم هستند. با مسیریابی ترافیک وب و دسترسی از طریق یک پروکسی، آدرس‌های IP شبکه شما از دید عموم محافظت می‌شوند (به جای آن آدرس IP پروکسی نشان داده می‌شود.) این ناشناس بودن یک لایه امنیتی اضافی به کسب و کار شما ارائه می دهد.

 

3 نوع سرور کسب و کار

سرورها معمولاً در سه شکل مختلف وجود دارند. rackmount، tower و blade. سرور برج (tower) شبیه به یک رایانه شخصی خانگی به نظر می رسد، اما شامل اجزای سروری است که از رایانه های مصرف کننده قوی تر هستند و به آنها اجازه می دهد 24/7 بدون وقفه کار کنند. سرورهای Rackmount و blade بر روی شاسی نصب می شوند. اگرچه هر دو گران تر از سیستم های برج هستند اما بسیار قابل ارتقا و گزینه های خوبی برای صرفه جویی در فضا هستند.

 

محافظت از سرورهای کسب و کار

هنگام استفاده از سرور در عملیات خود، مهم است که از محافظت از آن اطمینان حاصل کنید. هنگام تلاش برای ایمن نگه داشتن شبکه خود در برابر ویروس ها، بدافزارها یا نقض اطلاعات، امنیت نقطه پایانی بسیار مهم است. سرور شما اطلاعات محرمانه ای در مورد کسب و کار شما و عملیات آن نگه می دارد، اما داده های شخصی کارمندان شما را نیز ذخیره می کند. چندین مرحله وجود دارد که می توانید برای ایمن نگه داشتن داده های خود انجام دهید: ارائه آموزش امنیت سایبری برای اعضای ضروری کارکنان، استفاده از آنتی ویروس سرور، پیگیری فعالیت کاربر و …

 

آیا ابر یک مرکز داده است؟

یک مرکز داده ابری به طور قابل توجهی با یک مرکز داده سنتی متفاوت است. هیچ چیز مشابهی بین این دو سیستم محاسباتی وجود ندارد جز این که هر دو داده ها را ذخیره می کنند. یک مرکز داده ابری به طور فیزیکی در دفتر یک سازمان خاص قرار ندارد؛ کاملا آنلاین است!

 

کاربرد‌های data center (دیتا سنتر)

با چند نمونه از کاربرد‌های data center (دیتا سنتر) در این بخش آشنا خواهیم شد که بسیار پرکاربرد و ضروری هستند. با توجه به اینکه سرور شما ستون فقرات کسب و کار یا سازمان شما است، امنیت سرور شما باید در برنامه بلندمدت برای حفاظت و عملیات کارآمد از اهمیت بالایی برخوردار باشد. برای کسانی که ناآشنا هستند، معمولاً از سرورها برای میزبانی فایل‌ها، تأمین برق برای اتصال به اینترنت و راه‌اندازی سیستم‌های ایمیل داخلی استفاده می‌شود. با این حال، اگر نتوانید به‌روزرسانی‌های آنتی ویروس را حفظ کنید، سرور به دلیل خطای انسانی به خطر بیفتد و یا صرفاً رمز عبور بسیار ضعیفی داشته باشید، قلب کسب و کار شما می‌تواند به راحتی خراب و دزدیده شود. مرکز داده در نصب و نگهداری سخت افزار، توزیع برق مدیریت شده، سیستم های قدرت پشتیبان  و … بسیار پرکاربردند.

 

تفاوت بین سرور داده و سرور پایگاه داده چیست؟

به طور کلی یک سرور، یک کامپیوتر شبکه سطح بالا است که دستگاه های متصل (مشتریان) و دسترسی آنها به چندین برنامه کاربردی را به عنوان یک منبع مرکزی مدیریت می کند، در حالی که یک پایگاه داده مخزنی است که از پردازش داده های پشتیبان یک برنامه پشتیبانی می کند.

 

دیتاسنتر‌های ایران

توسعه شبکه زیرساختی پایدار (دیتاسنتر) در ایران بخشی از پروژه کشور برای شبکه ملی اطلاعات (NIN) است. اگرچه دولت در سال‌های اخیر توجه بیشتری به این پروژه داشته است، اما همچنان مشکلات بسیاری از جمله نداشتن مراکز داده با استاندارد بالا در ایران وجود دارد.

 

دولت ایران بر ساخت مراکز داده در داخل کشور اصرار داشته است تا حریم خصوصی کاربران را از طریق اینترنت بالا ببرد و همچنین راهی سریعتر و ارزانتر برای دسترسی به محتوای محلی ارائه دهد. اگرچه مراکز داده خارجی خدمات با کیفیت بالاتر و قیمت بسیار ارزان‌تری ارائه می‌دهند، مراکز داده محلی می‌توانند دسترسی سریع‌تری به محتوا فراهم کنند و ایرانی‌ها مجبور نیستند به دلیل تحریم‌ها از از دست دادن داده‌ها و دسترسی به خدمات خود هراس داشته باشند.

 

متاسفانه به دلایل مختلف سرمایه گذاری کمی در این بخش انجام شده است. ریسک بالای بازگشت سرمایه، عدم دسترسی بلند مدت به فناوری های روز به دلیل تحریم ها و همچنین عدم دریافت ضمانت از سوی دولت در صورت تصمیم یک بازیگر بین المللی برای ورود به بازار تنها بخشی از تردیدهای سرمایه گذاران است.

 

دیتا سنتر ابری خصوصی در ایران چگونه راه اندازی شد؟

سال گذشته، ایران اولین مرکز داده ابری خصوصی خود را با کمک دولت راه اندازی کرد. این دیتا سنتر توسط شرکت Afranet ساخته شده است که 3 سال به طول انجامیده است. مرکز داده 2 مگاواتی Afranet در زمینی به مساحت 15000 متر مربع ساخته شده است که شامل اتاق های سرور و تجهیزات زیرساخت فناوری اطلاعات با ظرفیت 1000 سرور ابری و فضای ذخیره سازی 6 پتابایتی است.

این مرکز داده در حال حاضر توسط برخی از شرکت های بزرگ تجارت الکترونیک و پلتفرم های آنلاین در ایران مورد استفاده قرار می گیرد. سال گذشته سرورهای Afranet برای چند ساعت خاموش شد که باعث از کار افتادن بسیاری از استارت آپ های ایرانی شد.

گزارش جدیدی از سوی سازمان فناوری اطلاعات ایران منتشر شده است که در آن به بررسی وضعیت مراکز داده ایران از نظر کیفیت و هزینه در مقایسه با سایر کشورها پرداخته شده است.

 

دیتا سنتر‌های فعال در ایران

برخی از کسب و کارهای آنلاین ایرانی از استفاده از این مراکز داده محلی وحشت دارند، اما از آنجایی که بازار فاقد رقبای کافی است، این کسب و کارها چاره دیگری ندارند. مراکز داده بزرگ کنونی در ایران متعلق به افرانت، پارس آنلاین و آسیا تک هستند. سایر ارائه دهندگان عبارتند از تبیان، آوا برید، راوند تازه، فن آوا، شاتل، هاست ایران و جایگاه، سپنتا و ندا رایانه.

 

دیتا سنتر بخش اساسی زیرساخت مورد نیاز در اکوسیستم برای میزبانی و ارائه خدمات و محصولات آنلاین هستند. به منظور افزایش حجم محتوای محلی و کاهش هزینه ها در بلندمدت، دولت باید مشوق های بیشتری را برای شرکت های خصوصی فناوری اطلاعات به منظور سرمایه گذاری در این بخش فراهم کند.

 

بهترین دیتاسنتر‌های جهان

8 شرکت برتر مرکز داده در جهان عبارتند از:

ارتباطات NTT

Telehouse/KDDI

کورزیت

Verizon

Cyxtera Technologies

Unicom چین

خدمات وب آمازون

 

بزرگترین دیتاسنتر‌های جهان

ایالات متحده آمریکا دارای بیشترین دیتا سنتر در جهان است، این کشور در مجموع دارای 2670 مرکز داده است. 153 مرکز داده در دالاس و 147 مرکز در لس آنجلس و منطقه خلیج واقع شده اند. در تمام 50 ایالت ایالات متحده مراکز داده در 1826 منطقه مختلف وجود دارد. بعد از آن چین بزرگترین دیتا سنتر در جهان است.

 

 

 

68 / 100